Als fervent tegenstander van de veel te intellectuele pannenkoekenspelling had ik het Nationaal Dictee een paar jaar overgeslagen. Maar deze keer heb ik weer met veel plezier meegedaan. Gelukkig zaten er geen tussen-n’en in…

Wel verbaasde ik me (opnieuw) over de enorme kloof die er gaapt tussen deze Belangrijke Nederlanders en de gewone man in de straat. Zaterdagavond zat een klein clubje mensen in een heel hoge ivoren toren zich druk te maken over de spelling van krambamboelie en dysthymie. Terwijl de afgelopen maanden regelmatig berichten in de media verschenen over het lage taalniveau van Pabo-studenten, academici, mbo’ers… eigenlijk iedereen in dit land.

Die kloof, die stoort me. Want hoe kan dat? Hoe is het mogelijk dat zelfs correspondentie van leidinggevenden in het bedrijfsleven, en van scholen aan leerlingen fouten bevat? Vinden ze het niet belangrijk of zo?

Ik ben bang dat dat inderdaad het geval is. Mensen geven correct taalgebruik geen prioriteit meer. Ze nemen er de tijd niet voor.

En dat moet al heel lang aan de gang zijn. In het eerste jaar van mijn studie Nederlands in Leiden, in 1988, kregen alle studenten een stoomcursus zinsontleding. Je weet wel: onderwerp, gezegde, lijdend voorwerp aanwijzen in de zin. Ik had dat al uitgebreid op de basis- en de middelbare school gehad, en had er veel profijt van. Maar voor sommige studiegenoten was het de eerste keer dat ze met dit vak kennismaakten. Gek toch?

Gouden tip

Wat ik nu graag zou willen is dat er wat minder drukte wordt gemaakt om de krambamboelie (gesuikerde brandewijn) en dat we ons wat meer bekommeren om het pilsje: het dagelijkse taalgebruik van de man in de straat. Dat taalgebruikers eerst nadenken voor we een mailbericht opstellen. Dat ze zich verdiepen in de achtergrond van onze lezer voor ze iets versturen. Dat ze die d’tjes en t’tjes weer eens doornemen. Dat ze niet gemakzuchtig meegaan in de flow (stroom) van Engelse leenwoorden.

Eigenlijk is dat precies wat wij met de Taalonderneming beogen. We willen het taalgebruik op huis-tuin-en-keukenniveau verbeteren. Dat doen we niet alleen omdat we zelf taalfanaten zijn, maar omdat we weten dat goed verzorgd taalgebruik net zoiets is als een goed verzorgd uiterlijk: je komt er beter mee voor de dag in het zakelijk verkeer, je wordt serieuzer genomen. En dat wil toch iedereen? Iedereen gaat naar de kapper, doet aan sport, strijkt z’n overhemd en poetst z’n tanden. Dan kan dit er ook nog wel bij.

Linda Welther

De gouden tip om serieus over te komen in je netwerk

2 gedachten over “De gouden tip om serieus over te komen in je netwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *