Dicteetips voor Groot Alphens Dictee

 

Ben je een taalliefhebber en houd je van dictees? Goed nieuws, want op deze pagina lees je tot en met 29 maart wekelijks enkele dicteetips. De Taalonderneming wil werken aan correct taalgebruik. Goed spellen hoort daar vanzelfsprekend bij. Een dictee is een luchtige manier om dit te bevorderen.

 

D-day

Donderdag 30 maart 2017 is D(ictee)-day, de dag van het Groot Alphens Dictee. Dit evenement is inmiddels een traditie waaraan circa 100 dicteeliefhebbers uit Alphen aan den Rijn en omgeving meedoen. Net als andere jaren schrijven zij ook nu voor een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Free a Girl.

 

Het dictee

De organisator van het dictee is de Soroptomist International Club Alphen aan den Rijn. Dit jaar leest Arjan Erkel, ambassadeur van Free a Girl, het dictee voor. Een van de winnaars van vorig jaar, Alexander MacLean, heeft het dictee geschreven.

 

Dicteetips

Als opwarmer voor het dictee plaatsen we op deze website wekelijks een taal-/spelling- of dicteetip.

Tip 1

Hoelang blijf je nog?’ of ‘Hoe lang blijf je nog?’

Hoelang blijf je nog?’ heeft de voorkeur.

Hoe lang wordt los geschreven als het een lengte of afstand aanduidt (‘van welke lengte’). Als één woord verwijst hoelang naar een tijdsduur (‘van welke tijdsduur, gedurende welke periode’, ‘tot wanneer’). In de uitdrukking tot hoelang is hoelang ook één woord.

Er zijn meer woorden die aaneen geschreven een andere betekenis hebben dan wanneer ze los worden geschreven. Denk aan tenminste of ten minste, tenslotte of ten slotte, zo ver en zover. Een overzicht van zulke woorden is hier te vinden, op de site van de Taaladviesdienst van Genootschap Onze taal. Tip: klik ook even door via Verwante adviezen.

 

Meedoen aan het Groot Alphens Dictee?

Wil je meedoen als lid van een team? Dat kan! Neem dan telefonisch contact op met Marina Kapteyn van De Taalonderneming (telnr. 06-12076835). Of kijk op de website van het evenement voor meer informatie.

Dicteetips voor D(ictee)-day 
Getagd op:    

Eén gedachte over “Dicteetips voor D(ictee)-day 

  • 23 januari 2017 om 12:00
    Permalink

    Mooie blog! Ik onthoud het voor mezelf altijd zo: hoe lang in losse woorden is de letterlijke betekenis: “Hoe lang is die man? ” Hoelang aan elkaar is meer overdrachtelijk. Net als in ten slotte vs. tenslotte.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *