Dicteetips voor Groot Alphens Dictee

Dicteetips

De Taalonderneming wil werken aan correct taalgebruik. Goed spellen hoort daar vanzelfsprekend bij. Een dictee is een luchtige manier om juist taalgebruik te bevorderen. Ben je een taalliefhebber en houd je van dictees? Dan kun je op 30 maart meedoen aan het Groot Alpens Dictee. Als opwarmer voor dit taalfestijn plaatsen we op deze website wekelijks een taal-/spelling- of dicteetip.  Dit is de tweede blog in deze serie.

Tip 2 – Hoofdlettergebruik bij titulatuur en  functies
 1. De titel van een vorstelijk persoon krijgt een hoofdletter: Hare Majesteit, Zijne Koninklijke Hoogheid.
  “Het heeft Hare Majesteit de koningin behaagt …. ”
 2. Overige titulatuur en functieaanduidingen krijgen een kleine letter: koningin Beatrix,  minister van Financiën (de naam van het ministerie krijgt wel een hoofdletter), minister-president, officier van justitie, de paus.

  NB: uit respect wordt bij hoge functies in de aanspreking, aanhef of adressering wel een hoofdletter gebruikt: Excellentie, Heilige Vader, Mijnheer de President.
Tip 3 – Hoofdlettergebruik bij heilige persoon of zaak
 1. Een naam van een persoon of zaak die als heilige wordt beschouwd, krijgt een hoofdletter: God, de Almachtige; het Koninkrijk Gods.
  NB:
  a. Een voornaamwoord dat betrekking heeft op het Opperwezen, krijgt een kleine letter: Eeuwig duurt zijn goedheid; Allah, hij is groot.  
  b. Een heilige naam in een samenstelling of een afleiding krijgt een kleine letter: godsvertrouwen, eucharistieviering.

D-day

Donderdag 30 maart 2017 is D(ictee)-day, de dag van het Groot Alphens Dictee. Dit evenement is inmiddels een traditie waaraan circa 100 dicteeliefhebbers uit Alphen aan den Rijn en omgeving meedoen. Net als andere jaren schrijven zij ook nu voor een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Free a Girl.

Het dictee

De organisator van het Groot Alphens dictee is de Soroptomist International Club Alphen aan den Rijn. Dit jaar leest Arjan Erkel, ambassadeur van Free a Girl, het dictee voor. Een van de winnaars van vorig jaar, Alexander MacLean, heeft het dictee geschreven.

 

Meedoen aan het Groot Alphens Dictee?

Wil je meedoen als lid van een team? Dat kan! Neem dan telefonisch contact op met Marina Kapteyn van De Taalonderneming (telnr. 06-12076835). Of kijk op de website van het evenement voor meer informatie.

Dicteetips voor D(ictee)-day (2)
Getagd op:    

Eén gedachte over “Dicteetips voor D(ictee)-day (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *